המחסור בעובדי בניין, כנראה גם בהשפעת המצב הבטחוני שמפחית את מספר העובדים הפלשתינאים, גורם לכך שקבלני בניין רבים מבקשים להיעזר בכוח עבודה זר המגיע לעבוד בישראל כשהוא מצויד באשרות עבודה, כנדרש בחוק.
כשמדובר באשרות עבודה בישראל לעובדים זרים בתחום הבנייה, חשוב להבין שקבלנים המבקשים להיעזר בעובדים זרים, צריכים לפנות לתאגידי כוח אדם מורשים לבנייה. תאגידים אלה הם למעשה המעסיקים של העובדים הזרים בבנייה.
מהי שיטת תאגידי כוח האדם?
מדובר בהחלטה של ממשלת ישראל משנת 2004, שהסדירה את אשרות העבודה של עובדי הבניין באמצעות תאגידי כוח אדם. כך החל בשנת 2005 הליך של העסקת עובדים זרים בענף הבניין על ידי תאגידי כוח אדם. במקביל, העסקת עובדי בניין זרים שלא באמצעות תאגידים אלה נאסרה לחלוטין, למעט מקרים מסוימים.
השיטה הייחודית בתחום העסקת עובדים זרים, המבוססת על תאגידי כוח אדם, כוללת פיקוח קפדני של התאגיד, המשמש כמעסיק של העובדים הזרים, ומי שאמון על שמירה יתרה על הזכויות שלהם. לפי החוק, העובדים הזרים מועסקים רק על פי רישיון והיתר הניתנים במסגרת התאגיד בלבד.
מי רשאי להעסיק את עובדי הבניין הזרים בפועל?
המעסיק בפועל הוא הקבלן שמקבל את העובדים הזרים מהתאגיד. בהתאם להוראות ׳חוק רישום קבלנים לעבודות הנדסה בנאיות׳, תשכ״ט – 1969, הקבלן חייב להיות בעל רישיון בתוקף ולבצע אך ורק עבודות בניה המותאמות לסיווג הרשום ברישיון שלו.
לפי הנוהל, קבלן בניין יכול להעסיק עובדים זרים אך ורק באתרי בנייה ועליו לספק להם הסעות במידה ואין דרכי הגעה למקום העבודה בתחבורה ציבורית.
מקצועות הבנייה המותרים להעסקת עובדים זרים?
לפי הנהלים, את עובדי הבנייה הזרים ניתן להעסיק רק ב-4 המקצועות הבאים:
- טפסנות
- טייחות
- ברזלנות
- או ריצוף
המשמעות היא שקבלן אשר תחום העבודה העיקרי שלו אינו ממוקד בעבודות אלה (טפסנות, טייחות, ברזלנות או ריצוף) לא יכול להעסיק את עובדי הבניין הזרים, למשל בעבודות ׳רטובות׳. כלומר, בעבודות שכן כוללות את אותן 4 סוגי עבודות, לרבות:
- סוגי עבודה שונים הכרוכים בטפסנות, בברזלנות או בהרכבה של רכיבים טרומיים.
- סוגי עבודה הקשורים להכנת תשתית למערכות המבנה (כמו חשמל, תאורה, מיזוג אוויר, תקשורת או מערכות מים וביוב).
- סוגי עבודה הקשורים למסגור, לבנאות (בניית קירות) ולחיפויים וריצופים בחוץ ובפנים.
- כמו גם סוגי עבודה הקשורים לאיטום, לבניית קירות ולעבודות טיח וצבע.
עם זאת, עובדים זרים, שרוב עבודתם מתמקדת בברזלנות או בטפסנות, במידה שהם מסכימים לכך, ניתן להעסיק אותם גם בכמה סוגי עבודות, הנחשבים כמשניים, כשרובם עבודות מסגרות או רתכות הנדרשות בעבודות הקשורות להקמת שלד הבניין.
כאשר הנהלים מפרטים את סוגי העבודות בהם קבלנים יכולים להעסיק את העובדים הזרים, ברור שאסור להם להעסיק אותם בכול מקצוע בנייה אחר שאינו מפורט ברשימת הנהלים, למשל בתפקידי ניהול או פיקוח.
המאמר נכתב בשיתוף עו"ד ענאן חמאם >> https://jeh.co.il/