מזל טוב! החלטתם לבנות את הבית שלכם – לחלום, לתכנן, לבנות ולעצב, בדיוק כמו שרציתם. בניית בית פרטי באופן עצמאי היא תהליך ארוך וסבוך מאוד, אשר כולל מורכבויות הנדסיות, כלכליות, פיננסיות, משפטיות ועוד. במסגרת התהליך הזה תעבדו עם אנשי מקצוע רבים מתחומים שונים – החל מהצד המשפטי והכלכלי של הפרויקט ועד לצד המעשי והביצועי שלו.
שלבי בנייה בית פרטי
ישנם מספר שלבים בבניית בית פרטי, אשר מעורבים בהם אנשי מקצוע שונים – מודד, אדריכל, מהנדס, עורכי דין, קבלן בנייה וקבלני-משנה שונים. בבניית הבית הפרטי שלכם לא תרצו לדלג על שום שלב, ולמלא אחרי כולם באופן מדוקדק ובלווי אנשי המקצוע הטובים ביותר, שכן כל אחד מהשלבים הוא חיוני לבניית בית נוח, בטיחותי וחוקי.
תכנון בניית בית פרטי
עלות בניית בית פרטי עשויה להיות יקרה משמעותית מהמחיר שהיא צריכה להיות אם לא מתכננים את הדברים כראוי.
השלב הראשון בבניית בית פרטי הוא מדידת השטח. מדידת השטח היא תהליך שבו ממפים את השטח, פסולת וצמחיה שנמצאת בו, צורות טופוגרפיות ומידות שלו. התפקיד של מודד השטח הוא אחד התפקידים הבסיסיים והחשובים ביותר בבניה, שכן מודד השטח מעניק לאדריכל והמהנדס אינפורמציה חשובה לגבי מבנה השטח ואופיו. המודד נדרש להיות מודד מוסמך, אשר קיבל רישיון בתוקף ממדינת ישראל למדידת השטח.
לאחר מדידת השטח, מגיע השלב של האדריכל. האדריכל הוא המנהל הראשי של פרויקט בניית הבית, ובניגוד למרבית אנשי המקצוע הוא מלווה את תהליך הבנייה מתחילתו ועד סופו. בשלב התכנוני הראשוני, האדריכל משרטט סקיצות ראשוניות של הבית הפרטי, ומתכנן את המבנה בהתאם לרצונות שלכם ולמדידות בשטח.
תכנוני האדריכל יקבעו את קווי המתאר של שלד הבית – היכן יהיה חדר השירותים, חדר השינה והמטבח; היכן יעמדו המדרגות ובאיזה נקודה תהיה דלת או יהיה חלון; מה יהיה הרוחב של דלת הכניסה לבית או הגובה של החלון המשקיף אל הגינה. כמו כן, האדריכל יהיה אחראי על הפקת היתרי הבנייה – והוא בעצם הגורם המקשר ביניכם לבין ועדות התכנון והבנייה. בדומה למודד, אף האדריכל חייב שיהיה לו רישיון חוקי בתוקף.
לאחר שרטוט הסקיצה של המבנה ואישור תכניות הבנייה עם רשויות התכנון, כעת מגיע השלב של מהנדס הבניין. המהנדס הוא איש מקצוע שמוודא כי המבנה בטיחותי, והקונסטרוקציה המבנית לא תקרוס. המהנדס מאשר כל חלק במבנה שעניינו בטון או ברזל, ובוחן שאכן המבנה יעמוד בעומסים הנדרשים, בתנאי מזג האוויר או בכל סכנה בטיחותית אחרת. בדומה לאדריכל ולמודד, אף מהנדס מחויב ברישיון חוקי בתוקף על מנת לאשר את תכניות הבנייה.
לאחר מכן, יש לקבל אישור סופי על היתר הבנייה מועדת התכנון והבנייה המקומית. לעתים, על מנת לקבל את האישור, תדרוש הוועדה אישורים של יועצים חיצוניים נוספים – כגון יועץ אינסטלציה, חשמל, יועץ תרמי, יועץ מיזוג או יועץ חניה. אלו גורמים מקצועיים שבמקרים מיוחדים נדרשים על מנת לאשר את הבנייה, להבטיח שהיא לא פוגעת בסביבת המבנה ושהיא נעשית בצורה בטיחותית וחוקית.
בניית שלד בית פרטי
לאחר שלבי התכנון והאישור, מגיע שלב הביצוע הראשון – בניית השלד של הבית שלכם. בשלב זה, קבלן השלד נכנס לתמונה, והוא מתחיל ביישום התכניות של האדריכל שאושרו על ידי המהנדס וועדת התכנון והבנייה. קבלן השלד מספק את כל חומרי הבנייה הנדרשים, כלי העבודה, כוח האדם הדרוש למשימה ואת היכולות והידע הנדרשים לצורך העמדת המבנה.
בניית השלד מתחילה בחפירה, אם נדרשת כזו, ובקדיחה באדמה לטובת הנחה היסודות של הבית הפרטי. לאחר מכן, ייבנו הקירות החיצוניים והפנימיים של הבית, המדרגות, הפתחים לדלתות ולחלונות, הרצפה והתקרות של הקומות השונות, והגג של הבית. השלד הוא בעצם המבנה הבסיסי ביותר של הבית החדש שלכם, ואם בתחילת הבנייה שלו יעמוד בפניכם מגרש ריק – בסופו יעמוד בית של ממש.
פעמים רבות כבר בשלב בניית השלד תשלבו בתהליך קבלני-משנה שונים – קבלן החשמל של הבית, קבלן האינסטלציה של הבית, קבלן האיטום וכו'. כל קבלני-משנה אלו הם גורמים מקצועיים שמבצעים עבורכם התקנה והקמה של מערכות חיוניות לצורך המגורים בבית, אשר יש להניח אליהן תשתיות כבר בשלבי הקמת הבית.
קבלן לבניית בית פרטי
כאמור, השלד הוא חלק חשוב ביותר בהקמת הבית הפרטי – ולכן יש לבחור בקבלן מקצועי, הרשום בפנקס הקבלנים של משרד השיכון, מה שאומר שיש לו (בדומה לבעלי המקצוע האחרים המעורבים) רישיון חוקי בתוקף, וכי הוא עבר את המבחנים הרשמיים לכך שיש לו את היכולת לבנות את הבית בצורה מקצועית באמצעות הצוות שהוא מחזיק, חומרי הגלם שלו והמיכון הרלוונטי.
בניית השלד בצורה איכותית, מקצועית ובטיחותית היא הכרחית על מנת להבטיח כי החיים שלכם בבית יהיו נעימים ונוחים. ליקויים בשלד עשויים לגרום לתקלות רבות – בחשמל, באינסטלציה, בבטיחות ויציבות, באיטום, במיזוג וכיוצא באלה. שלד טוב יעמוד בתנאי מזג אוויר קשים ויבטיח כי הבית והמערכות שלו לא יתבלו עם הזמן, ולעומת זאת שלד שנבנה בצורה רשלנית עשוי לגרום לרטיבויות, קריסות, תקלות בצנרת ובחשמל וכו'.
לבסוף, לאחר הקמת השלד של המבנה, תרצו לעצב את הבית – להניח מרצפות או פרקט, להוסיף טיח וצבע לקירות החיצוניים והפנימיים, לבנות את חדרי האמבטיה והשירותים על כלל הציוד הנדרש בהם, להוסיף תאורה, רעפים לגג, גינה, כניסה, דלתות וחלונות. שלבים אלו משלבים אנשי מקצוע רבים נוספים – צבעים, אדריכלי נוף, חשמלאים, מעצבי פנים וחוץ, נגרים, מהנדסי אינסטלציה וכיוצא באלה.
תהליך בניית בית פרטי
כאמור, תהליך בניית בית פרטי מורכב משלבים רבים, והוא תהליך מורכב אשר מעורבים בו אנשי מקצוע שונים. ככזה, הוא תהליך שתמיד תתקלו בו תקלות בלתי צפויות, ויש להיערך אליהן בהתאם, ופעמים רבות הבנייה תתעכב מסיבות שאינן תלויות בכן או באנשי המקצוע.
כמה זמן לוקח לבנות בית פרטי
משפחות וזוגות רבים אשר מעוניינים לבנות את הבית החדש שלהם, תוהים כמה זמן יארך תהליך הבנייה. לאורך של תהליך הבנייה השלכות משמעותיות על מי שבונה את הבית – בניית בית ארוכה תדרוש מהמשפחה הבונה להמשיך ולגור בשכירות בבית אחר, ועצם התמשכות הפרויקט גוררת זמן ומשאבים רבים מהמשפחה הבונה.
עם זאת, חשוב לזכור כי תהליך בניית הבית כתהליך מורכב, תמיד נתקל בתקלות ועיכובים, ויש להיערך לכך ולהיות סבלניים. עדיף לבנות את הבית לאט ובצורה חוקית ובטיחותית, ולא להאיץ בתהליכים שאורכים זמן רב.
למרות זאת, מהירות התהליך תלויה גם בכם ובאנשי המקצוע, באופן שתתנהלו וביעילות שלכם. בדרך כלל, בניית בית פרטי ממוצע עורכת בין מספר חודשים לשנה וחצי, אך תהליך הבנייה עשוי להימשך גם שנתיים וחצי במקרים אחדים.
כמה עולה לבנות בית פרטי
עלויות בניית בית פרטי מורכבות משלושה רכיבים מרכזיים: פיתוח השטח, השלד והגמר. לצד זאת, כמובן יש את התשלום על רכישת המגרש והתשלום למהנדס, לאדריכל ולמודד, כאנשי מקצוע ראשוניים המלווים את תהליך הבנייה. הממוצע בישראל לעלויות בנייה עומד על 5,000-6,000 ₪ למ"ר.
עלויות הבנייה יחושבו בדרך כלל יחד עם האדריכל בתהליך התכנון, וניתן לקבוע את התכנון בהתאם ליכולות של המשפחה הבונה. עם זאת, כאמור, עלויות הבנייה נגזרות מתנאים שונים, ואינן קבועות, ואף עשויות להשתנות תוך כדי תהליך הבנייה עם עליית מחירים של תשומות הבנייה, תקלות או עיכובים שונים.
בניית בית פרטי בנייה קלה
בנייה קלה היא תפיסת בנייה חדשה, שהולכת והופכת נפוצה יותר ויותר ומחליפה את תפיסת הבנייה המסורתית בישראל של בנייה באמצעות בלוקים ובטון. בבנייה קלה הבית ייבנה בדרך כלל מלוחות שיבנו מראש במפעל, ויורכבו מחומרים אלטרנטיביים, כגון אלומיניום, פלסטיק וחומרים מבודדים נוספים.
להלן טבלה המשווה את הבנייה הקלה לבנייה הקונבנציונאלית במספר היבטים:
בניה קונבנציונאלית | בניה קלה | |
חומרי הגלם הבסיסיים | בטון ומתכת | לוחות מוכנים מראש במפעל העשויים מחומרים שונים |
עלויות | גבוהות יותר | נמוכות יותר |
משך זמן הבנייה | ארוך יותר | קצר יותר |
השפעה על איכות הסביבה | בנייה מלכלכת ורועשת | בנייה ירוקה |
גמישות לשינויים בפרויקט | ניתן לבצע בקלות | יש קושי לבצע שינויים, שכן הלוחות מגיעים מוכנים ראש מהמפעל בהתאמה אישית לתכנון המקורי |
ניתן לראות כי הבנייה הקלה, לעומת הבניה הקונבנציונאלית, היא בעלת יתרונות רבים בכל הנוגע למשך זמן הבנייה, עלויות הבנייה, חומרי הגלם וההשפעה על איכות הסביבה. עם זאת, החיסרון המרכזי של בנייה קלה היא הקושי בגמישות לשינויים תוך כדי העבודה על הפרויקט או בדיעבד. לוחות הבנייה עליהם מבוססת הבניה הקלה מיוצרים מראש בהתאמה אישית במפעל לתכנון המקורי, וכל שינוי בתכנון עשוי לגרום לעיכובים משמעותיים והתמשכות של תהליך הבנייה.
הרחבת בית פרטי קיים
לצד היכולת לבנות בית פרטי, ניתן אף להרחיב או לשנות באופן משמעותי בית פרטי קיים, באופנים שונים, על מנת להתאים את הבית שלכם לצרכים שלכם באופן מדויק, גם אם לא אתם בניתם אותו בעצמכם אלא רכשתם אותו ביד שנייה או שלישית.
בניית קומה נוספת בבית פרטי
בניית קומה נוספת בבית, דומה בשלבים שלה לבניית בית חדש. היא דורשת סיוע של אדריכל ומהנדס, הנפקת היתרי בנייה, בניית שלד באמצעות קבלן שלד וגימור באמצעות קבלני-המשנה השונים. כאשר בונים קומה נוספת בבית פרטי יש לשים לב כי יסודות הבית, אשר הותאמו לכתחילה לקומה אחת, נדרשים לשאת בעומס רב יותר. כדי לבצע את הבנייה בצורה בטיחותית, יש לקבל את האישור של האנשי המקצוע הרלוונטיים.
בניית יחידות דיור בבית פרטי
לעתים, בעלי בתים פרטיים גדולים רוצים להתאים את הבית לצרכים המשתנים שלהם, ודווקא להקטין אותו. פעמים רבות הורים מתבגרים, שילדיהם עזבו את הבית, אינם נדרשים למרחב גדול כל כך למחייתם, ומעדיפים לפצל את הבית ליחידת דיור נוספת עם כניסה נפרדת שתאפשר להם להשכיר אותה לזוג צעיר או סטודנט, בתמורה להכנסה פסיבית נוספת.
בניית יחידת דיור בבית הפרטי שלכם תדרוש, בדומה לכל התהליכים המתוארים במאמר זה, אישור של הרשות המקומית. על מנת להבטיח שהפעילות נעשית באופן חוקי ובטיחותי, יש צורך לקבל את כלל האישורים הנדרשים, ומומלץ לא לנסות ולהפעיל מניפולציות חוקיות על מנת להימנע מהצורך לקבל את אותם האישורים.
לסיכום, בניית בית פרטי היא הליך מורכב, יקר ומתמשך, אך בסופו יעמוד בפניכם הבית שרציתם ותכננתם – בדיוק כמו שחלמתם. בתהליך הזה מעורבים אנשי מקצוע רבים מתחומים שונים, וכדאי לבחור את אנשי המקצוע הטובים ביותר כדי שערך הנכס שלכם יישמר ויעלה, וכן כדי שהבית שלכם יהיה עבורכם משכן נוח להעביר את חייכם וחיי משפחתכם.